Иранският президент Хасан Рохани заяви в телефонен разговор с френския

...
 Иранският президент Хасан Рохани заяви в телефонен разговор с френския
Коментари Харесай

Иран: Оставяме всички врати отворени за спасяване на ядреното споразумение

 Иранският президент Хасан Рохани съобщи в телефонен диалог с френския си сътрудник Еманюел Макрон, че Техеран е решен да " остави всички порти отворени " за избавяне на съглашението за нуклеарната му стратегия от 2015 година, оповестиха международните организации.
" Ние сме решени да оставим всички порти отворени, с цел да се резервира нуклеарната договорка (...) Европейците би трябвало да положат повече старания за избавяне на съглашението ", декларирал Рохани съгласно ирански медии. По думите на иранския президент " избрани сили в Съединени американски щати не желаят напъните за запазването на нуклеарната договорка да се увенчаят с триумф ". " Европа би трябвало да вземе ограничения за застраховане на законните ползи на Иран и преустановяване на икономическата война на Вашингтон /против Техеран/ ", добавил Рохани, представен от ТАСС и Франс прес.

Споразумението, наречено Съвместен изчерпателен проект за деяние (СВПД) по иранската нуклеарна стратегия беше подписано сред Иран и непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации /САЩ, Русия, Англия, Франция и Китай/ и Германия през 2015 година.

Сделката лимитира нуклеарните разработки на Техеран в подмяна на повдигане на глобите на Организация на обединените нации и едностранните ограничаващи ограничения на Съединени американски щати и Европейски Съюз. На 8 май м.г. американският президент разгласи за излизане на Съединени американски щати от съглашението и още веднъж наложи наказания на Иран.

Точно година по-късно Рохани съобщи, че Техеран приключва част от отговорностите си по нуклеарната договорка. Европейските страни по съглашението се пробват да убедят Иран да остане в договорката, като дават обещание да защитят икономическите му ползи от американските наказания, напомнят Ройтерс и ТАСС.

 
По публикацията работи: Аспарух Илиев
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР